Niezależnie, czy prowadzisz aktywny tryb życia, uprawiasz sport, czy też ograniczasz się do okazjonalnych spacerów ze znajomymi, bardzo trudno uniknąć urazu, który wymagać będzie leczenia i rehabilitacji. To może być zarówno skręcenie kostki, jak i złamanie ręki. W każdym przypadku ważne jest podjęcie działań, które przyspieszą powrót do zdrowia i odzyskanie pełnej sprawności.
Tym, co może znacznie przyspieszyć regenerację uszkodzonych tkanek, jest dieta po kontuzji. Co dokładnie powinno się znaleźć na twoim talerzu i jak wpływa to na proces gojenia się organizmu?
Dieta po kontuzji
Pośród wielu czynników, które pozytywnie wpływają na czas regeneracji organizmu po kontuzji, jest dieta. Połączona z rehabilitacją przeprowadzoną pod okiem specjalisty, pomoże ci szybko odzyskać utraconą sprawność.
Co dokładnie powinna zawierać dobrze skomponowana dieta po kontuzji, byś mógł dostarczyć swojemu ciału niezbędnych składników odżywczych?
Kwasy tłuszczowe omega-3
W wyniku doznanego urazu w organizmie pojawia się stan zapalny. Uszkodzone miejsce jest ciepłe, bolesne i nabrzmiałe. To znak, że twój organizm rozpoczął przygotowania do procesu gojenia. Aby przebiegał on sprawnie i skutecznie, potrzebne jest wyciszenie stanu zapalnego. Dlatego dieta po kontuzji powinna być bogata w produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają stan zapalny.
Tym samym na twoim talerzu powinien się znaleźć między innymi łosoś, sardynki, nasiona lnu i orzechy włoskie. Unikaj natomiast produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-6, które nasilają stan zapalny.
Odpowiednia ilość białka
W wyniku doznanego urazu rośnie zapotrzebowanie organizmu na białko, które współtworzy między innymi mięśnie i ścięgna. Dlatego powinieneś zadbać o jego odpowiednią ilość w swojej diecie. Bierze ono bowiem udział w procesach zachodzących po urazie i w trakcie zdrowienia.
Jeśli do tej pory w twojej diecie przeważały węglowodany, na czas leczenia i regeneracji zmień dietę na wysokobiałkową. Niech nie zabraknie jogurtów z dodatkiem jagód, które są naturalnym antyoksydantem. Dobrym wyborem będzie grillowany łosoś z dodatkiem ryżu oraz jajka. Zwykle dzienna porcja biała zawarta w posiłkach nie powinna wykraczać poza 1 gram białka/kg masy ciała. W praktyce mieści się to w przedziale między 80 a 100 g białka dziennie.
Cynk i żelazo
Cynk, który jest obecny w każdej tkance twojego organizmu, pomaga w wykorzystaniu tłuszczu i białek w procesie wzrostu i gojenia uszkodzonych tkanek. Wspiera również w utrzymaniu silnego układu odpornościowego, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób spowodowanych przez infekcje i wirusy.
Twoja dieta po kontuzji powinna zawierać produkty bogate w cynk, czyli orzechy, owoce morza (ostrygi) i nasiona. Zbyt niski poziom cynku wydłuża okres gojenia i zwiększa ryzyko infekcji.
Drugi składnik, czyli żelazo, znajduje się w rybach, czerwonym mięsie i drobiu. Zwracaj jednak uwagę, by produkty te pochodziły z pewnych i bezpiecznych hodowli.
Żelazo pomaga wytwarzać kolagen i czerwone krwinki, co ma pozytywny wpływ na regenerację kości.
Dieta po kontuzji bogata w witaminy
Niedobór witamin może zaburzać pracę praktycznie wszystkich systemów odpowiedzialnych za prawidłową pracę całego organizmu. Niektóre z witamin pełnią też ważne funkcje w procesie regeneracji po urazie i kontuzji wybranej części ciała.
Witamina K
Ważna szczególnie w przypadku sińców, które mogły się pojawić w wyniku uderzenia o twardą powierzchnię w chwili urazu. Dzięki udziale w krzepnięciu krwi korzystnie wpływa na ich gojenie. By zapewnić sobie odpowiednią ilość witaminy K, wprowadź do swojej diety zielone warzywa.
Witamina C
Pełni ważną rolę w procesie tworzenia kolagenu, który jest elementem budulcowym ścięgien, więzadeł, tkanki łącznej i ścian naczyń krwionośnych.
Witamina C jest też silnym antyoksydantem, który chroni cię przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się w procesach zapalnych.
Dlatego powinieneś codzienne troszczyć się o utrzymanie właściwego poziomu witaminy C w twoim organizmie. Szczególnie zaś przyda ci się ona, gdy doznasz urazu i będziesz chciał jak najszybciej wrócić do pełnej sprawności. Czerwona papryka, kiwi, owoce cytrusowe, gruszki i brokuły to tylko wybranej produkty, które powinny znaleźć się w twojej diecie.
Witamina A
Wspiera produkcje białych krwinek, które pomagają zwalczać infekcje i wirusy i tym samym wzmacniają układ odpornościowy. Witaminę A znajdziesz w marchwi, produktach zbożowych, jajach, serze, nasionach słonecznika, szpinaku i słodkich ziemniakach.
Niezależnie, czy doszło do urazu z raną otwartą, czy niewidoczną dla twoich oczu, będziesz potrzebował białych krwinek, które uchronią ją przed infekcją i przyspieszą gojenie.
Witaminy możesz przyjmować zarówno w postaci naturalnej, gdy spożywasz zawierające je produkty, jak i w formie dobrze dobranej suplementacji. Najlepiej, jeśli ilość i rodzaj witamin, skonsultujesz z lekarzem lub dietetykiem. Zwykle swoją decyzję opiera on o badania krwi, które pomagają stwierdzić, jaki masz poziom tych ważnych dla organizmu składników.
Choć sama dieta po kontuzji nie wystarczy, by twój organizm szybko wrócił do zdrowia, to zajmuje ważne miejsce w procesie leczenia. Połączona z dobraną do urazu rehabilitacją pomoże ci odzyskać siły i wzmocni organizm przed kolejnymi wyzwaniami, które czekają na ciebie po odzyskaniu pełnej sprawności.