fbpx
Umów wizytę
91 85 25 901
91 85 25 902
rejestracja
Umów wizytę
Slide 1

Blog

Stawy to bardzo ważny element w układzie szkieletowym człowieka. Dzięki temu ruchomemu połączeniu kości, możesz swobodnie poruszać się oraz cieszyć aktywnością w codziennym życiu osobistym i zawodowym. Jak ważne są stawy, wiedzą też sportowcy, którzy na co dzień korzystają z ich wyjątkowych właściwości.
Jeśli więc chcesz poruszać się o własnych siłach przez całe swoje życie, powinieneś o swoje stawy odpowiednio zadbać. Oprócz aktywności fizycznej i odpowiednich ćwiczeń, niezbędna jest też dobrze dobrana dieta na stawy. Co powinno się w niej znaleźć, a z czego warto zrezygnować ze względu na dobro stawów?

Dieta na stawy – co powinna zawierać

To co jesz, wpływa na pracę całego twojego organizmu. Poszczególne pokarmy albo wzmacniają twoje ciało i uzupełniają braki niezbędnych składników odżywczych, albo szkodzą poszczególnym organom. Z kolei ich nadmiar i mocno przetworzona forma może prowadzić do nadwagi, która zwiększa ryzyko rozwinięcia się różnego rodzaju chorób oraz osłabienie twoich stawów przez nadmierne ich obciążenie.

Odpowiednio dobrana dieta na stawy zmniejsza ich ból, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie oraz przyspiesza czas regeneracji, dlatego powinna zawierać:

Kolagen

To główne białko tkanki łącznej tworzy strukturę ścięgien, więzadeł, stawów i krążków międzykręgowych. Zapewnia stawom prawidłową amortyzację i elastyczność oraz wpływa na wytrzymałość i odporność chrząstki. Niestety, wraz z wiekiem twój organizm wytwarza coraz mniej tego kluczowego dla stawów składnika. Poza tym, na jego obniżony poziom ma wpływ niezdrowy tryb życia, intensywne treningi sportowe, przebyte choroby oraz dieta.

Stąd konieczność jego uzupełniania między innymi poprzez spożywanie produktów zawierających kolagen. Są to między innymi:

  • galaretki owocowe i te z nóżek wieprzowych,
  • golonka,
  • ryby w galarecie,
  • podroby,
  • żelatyna spożywcza.

Uzupełnienie niedoborów przełoży się między innymi na odpowiednią produkcję mazi w stawach i uchroni cię tym samym od problemów z poruszaniem się.

Galaretka owocowa - dieta na stawy

Kwasy tłuszczowe Omega-3

To jeden z istotnych składników, w który powinna być bogata twoja dieta na stawy. Kwas tłuszczowy Omega-3 łagodzi bowiem objawy reumatoidalnego zapalenia stawów oraz zmniejsza ból i uczucie sztywności.
Przynajmniej dwa razy w tygodniu na twoim talerzu powinny się znaleźć produkty, które go zawierają. Są to między innymi:

  • ryby,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany,
  • skorupiaki,
  • tofu,
  • migdały,
  • orzechy włoskie.

Białko

Choć twój organizm sam produkuje białko, to ważne jest też dostarczanie dodatkowych jego ilości wraz z pokarmem. W ten sposób pozytywnie wpłyniesz na funkcjonowanie stawów oraz mięśni. Białko bowiem to składnik budulcowy chrząstki stawowej oraz niezbędny składnik nowych tkanek i struktur mięśniowych.
Twoja dieta na stawy powinna zawierać przede wszystkim pełnowartościowe białko pochodzenia odzwierzęcego. Znajdziesz je między innymi w:

  • chudym twarogu, mleku i kefirze,
  • rybach,
  • cielęcinie,
  • mięsie z królika,
  • drobiu.

Pamiętaj jednocześnie, by wybierać mięso chude ze zmniejszoną ilością tłuszczu.

Przeciwutleniacze

Produkty bogate w te składniki, chronić będą twoje stawy przed działaniem wolnych rodników. Stąd konieczność zadbania o niezbędne witaminy, w tym o witaminę:

  • C – wspiera odbudowę tkanki łącznej i chrząstek oraz stymuluje produkcję kolagenu. Znajdziesz ją między innymi w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczki, w truskawkach, gruszkach, grejpfrutach, agreście, bananach i śliwkach. W diecie nie powinno też zabraknąć warzyw, które ją zawierają, czyli pietruszki, zielonej i czerwonej papryki, brukselki, kalarepy, brokuła, kapusty, rzodkiewki i buraka.
  • E – wykazuje działanie przeciwzapalne i ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed chorobami metabolicznymi. Źródłem tej witaminy są tłuszcze roślinne zawarte w orzechach włoskich, nasionach słonecznika, dyni, sezamu, migdałach, pestkach winogron i zarodkach pszenicy. Witamina E znajduje się też w makaronach, pieczywie, kaszach, oliwkach, szpinaku, szparagach, marchwi, jagodach, awokado i botwinie.

Jedzenie typu fast food - tego nie powinna zawierać dieta na stawy

Czego nie powinna zawierać dobra dieta na stawy?

Jak się domyślasz, nie wystarczy spożywać produkty bogate w składniki, które sprzyjają zdrowiu twoich stawów. Ważne jest też wyeliminowanie z diety tych składników, które stawom szkodzą.

Są to między innymi:

Produkty działające prozapalnie

To głównie kwasy tłuszczowe trans, które znajdziesz w fast foodzie, chipsach, margarynie, ciastkach, paluszkach, gotowych produktach w proszku i daniach garmażeryjnych.

Cukry

Trudno na co dzień uniknąć cukru, ale możesz zmniejszyć jego ilość w codziennej diecie. Cukier zakwasza twój organizm i przyczynia się do utraty wapnia, który pełni ważną rolę w utrzymaniu właściwego bilansu kwasowo-zasadowego. Produkty zawierające cukier, w tym wszelkiego rodzaju słodycze i napoje słodzone, przyczyniają się do utraty gęstości tkanki łącznej i zmieniają strukturę kolagenu.

Żywność mocno przetworzona

Uzyskiwane syntetycznie substancje obce w żywności nie są obojętne dla twojego organizmu. Żywność mocno przetworzona ma przede wszystkim niską wartość odżywczą, przez co nie dostarcza podstawowych składników ważnych dla funkcjonowania wielu organów, w tym twoich stawów. W wyniku zmiany składu chemicznego, produkty takie są niezdrowe, co w praktyce oznacza, że nie wpływają pozytywnie na odżywianie twojego organizmu. Ich nadmierne spożycie nierzadko prowadzi też do otyłości. Ta zaś obciąża twoje stawy i cały układ kostny.

O czym jeszcze powinieneś pamiętać

Odpowiednia dieta na stawy to jedno, ale ważne jest też regularne spożywanie posiłków w odpowiednich ilościach. Jeśli twój dietetyk nie zdecyduje inaczej i jednocześnie masz taką możliwość, spożywaj posiłki mniej więcej co 4 godziny. Zwróć uwagę, by dania były raczej mniejsze, dzięki czemu nie obciążysz zbytnio swojego układu pokarmowego i tym samym pozytywnie wpłyniesz na swoje samopoczucie. Ostatni posiłek w ciągu dnia nie powinien być później, niż na 3 godziny przed nocnym odpoczynkiem.

Tagi: , ,